We willen allemaal van een heerlijke kop koffie kunnen genieten. Ook zijn we allemaal bewust van het feit dat koffie simpelweg een belangrijke rol kan spelen in het dagelijks leven. Maar hoe kies je nou een juiste kwalitatieve koffie uit die ook nog eens heerlijk smaakt. En wat is er zo speciaal aan Specialty Coffee?

Specialty Coffee vs Supermarkt koffie.
Om duidelijk te maken wat het verschil is tussen Specialty Coffee en reguliere koffie die je in de supermarkt kunt kopen, zetten wij hier de grootste verschillen op een rij.
Rijpheid van de koffiebessen.
Een koffieboon is niks anders dan een pit van de koffiebes. Deze koffiebessen worden vaak met de hand geplukt door de boeren. Dit is een zeer arbeidsintensief proces. Bij de reguliere koffie in de supermarkt worden de koffiebessen niet gescheiden. Het maakt hier niet uit welke kleur de koffiebes heeft en of deze rijp is. Dit heeft een grote invloed op de smaak van de koffie. Specialty coffee heeft altijd alleen (vaak rode) koffiebessen die rijp zijn. Deze worden zorgvuldig door de boer geselecteerd aangezien hij hier ook wat meer voor betaald krijgt.
Hoogte koffieplant.
De hoogte waar de koffieplant groeit speelt een grote rol in de kwaliteit van de koffie. Hoe hoger de koffieplant in de berg groeit hoe aromatischer de koffie zal zijn. De reguliere koffie groeit (vaak) niet op zeer hoge vlaktes. Hier worden koffieplanten gebruikt die snel kunnen groeien en weer winst opleveren. Specialty Coffee groeit altijd in de hoge bergen en is altijd van zeer hoge kwaliteit. Dit verklaart ook de smaakverschil. Een klein gedeelte van de koffie op de wereld (slechts 1-2%) is daarom geschikt voor Specialty Koffie.

Versheid van de koffiebonen.
De reguliere koffie die je in de supermarkt zult vinden, heeft geen branddatum. Dit heeft vaak te maken met de manier van produceren. De koffie wordt in grote hoeveelheden gebrand en vervolgens verpakt. Specialty Koffie is altijd vers gebrand in kleine batches. De branddatum wordt altijd vermeld, aangezien koffie in de loop der tijd zijn optimale smaak kan verliezen. Na branden is het goed om de koffie ongeveer twee weken te laten rusten.
Koffiebonen branden.
De koffiebonen worden door de reguliere fabrikant vaak op één temperatuur gebrand. De koffie krijgt hierdoor een donkere, bitter en zelfs een verbrande smaak. Specialty Koffie is koffie die per koffieboon een apart brandprofiel heeft. De brander doet zijn uiterste best om de beste smaken naar boven te halen. De branderij brandt daarom de koffie wat lichter. Hierdoor komen de natuurlijke smaakprofielen zoals rode bessen, cacao of caramel-achtige noten in de koffie naar boven.
Wil je nog meer weten over Specialty Coffee? Lees dan onze andere blogs en probeer onze koffies eens uit!

