We beginnen met de vraag

Wat is Specialty Coffee?

Om een duidelijk antwoord te geven op deze vraag, kijken we eerst naar waar jouw koffie vandaan komt, hoe deze wordt geoogst en waarom onze koffie juist zo kwalitatief en hoogwaardig is.

Hierna zullen we verder ingaan op de term Specialty Coffee en waarom onze koffie voldoet aan deze term. We sluiten af met een korte uitleg over het branden van koffie en waarom dit zo belangrijk is voor de uiteindelijke smaak van onze Specialty Coffee.

Waar komt de koffieboon vandaan?

De koffieboon die dagelijks door de maler heen gaat kent zijn oorsprong in een koffieplant genaamd Coffea. Aan deze plant groeien koffiebessen, aan de binnenkant van de koffiebes zit de koffieboon. Deze boon wordt in de latere fase gebrand en uiteindelijk door jou gedronken.

Plukken van de koffiebessen

Onze koffie wordt met de hand geplukt, tijdens het plukken worden alleen de rode bessen meegenomen. De rode bessen zijn rijp en bevatten de beste smaak. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit hoog blijft, waardoor de koffie goed tot zijn recht komt en er een unieke smaakbeleving ontstaat. Bij reguliere koffie’s worden alle koffiebonen geplukt, ongeacht de kleur en dus de rijpheid van de bes. Dit kan een grote impact hebben op de smaak.

Baristamo Speciality Coffee
Baristamo Brand
Specialty Coffee Association
Specialty Coffee Association

Cuppingscore 83+

De SCA (Specialty Coffee Association) stelt eisen aan de koffie voordat deze Specialty Coffee genoemd mag worden. Dit wordt gedaan aan de hand van cupping. Dit is een methode waarin barista’s de koffies proeven en aan de hand van een schema een score geven. Deze kan oplopen tot 100. Deze score wordt ook wel de cupping-score genoemd.

Specialty Coffee dient een score van 80+ te behalen om daadwerkelijk zo genoemd te mogen worden. Onze koffiebonen hebben allemaal een cupping-score van boven de 83. Zo bewaken wij de kwaliteit van onze koffiebonen en mogen wij het Specialty Coffee noemen.

Onze koffie wordt met de hand geplukt, tijdens het plukken worden alleen de rode bessen meegenomen. De rode bessen zijn rijp en bevatten de beste smaak. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit hoog blijft, waardoor de koffie goed tot zijn recht komt en er een unieke smaakbeleving ontstaat.

Baristamo Brand
Branding proces

Licht gebrande koffiebonen.

Wanneer koffie op een hoge temperatuur gebrand wordt, zal de koffie een bittere en verbrande smaak hebben. Onze specialty koffiebonen worden in het branding proces licht gebrand. Door de koffie lichter te branden zal het smaakprofiel mooi naar boven komen. Elke koffie wordt door ons op de juiste manier en met uiterste zorg gebrand.

Onze koffiebonen hebben een eigen en natuurlijk smaakprofiel. Zo kan de koffie een aangename zoetheid hebben en neigen naar een fruitsoort, of kan de koffie een chocolade achtige boventoon hebben. Deze profielen komen alleen tot stand door de koffieboon op de juiste manier licht te branden.

Branddatum

Hoe ouder de koffie, hoe sneller de smaak vergaat. Een koffie uit de supermarkt heeft vaak een THT (ten minste houdbaar tot) datum. De branddatum is onbekend, de branding vaak te hoog en de bessen niet allemaal rijp. Dit heeft een negatieve impact op de smaak.

Onze Specialty Coffee kenmerkt zich door de versheid. Al onze koffies bevatten een branddatum op de verpakking. Zo weet je exact wanneer de koffie gebrand is. Na het branden moet de koffie ongeveer 14 dagen rusten. Dit zorgt ervoor dat de koffie kan oxideren. Bij Baristamo willen we dat jij geniet van onze koffiebonen en echt ervaart hoe een goede koffie smaakt. Onze koffiebonen zijn overigens allemaal biologisch.

Geniet van jouw kopje Specialty Coffee!
Baristamo Speciality Coffee
Baristamo Koffie Abonnement
Ervaar onze Specialty Coffee

Neem een koffie abonnement.

Baristamo Brand
De leukste koffie feitjes en recepten

Iedere maand in jouw inbox.

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwe limited editions, lekkere recepten ontvangen en af en toe een leuk koffie feitje lezen die je nergens anders leest? Meld je dan aan voor de Baristamo nieuwsbrief!

Baristamo Brand