We zien het overal op verpakkingen staan, 100% Arabica. Heeft dit te maken met de kwaliteit van de koffie? Is Arabica beter dan Robusta? We zullen je meenemen in de hoogtes van de koffiebergen en je alles uitleggen over deze koffies.

Waar groeien koffiebonen?
Veel mensen hebben nooit stilgestaan bij het feit dat een koffieboon niks anders is dan een zaad van de koffiebes. Deze koffiebes groeit aan een koffieplant en heeft gemiddeld 3 tot 5 jaar nodig om volledig te groeien. Vanaf het moment dat de plantjes gegroeid zijn, duurt het tussen de 6 en 8 maanden voordat de koffiebessen van groen naar rood kleuren (rijpheid).
De koffiegordel.
Koffieplanten kunnen op verschillende hoogtes groeien en hebben een specifiek klimaat nodig om optimaal te groeien. Op de wereldkaart zien we een denkbeeldige strook die door het midden van de planeet loopt. Deze strook noemen we de koffiegordel of the coffee bean belt. Van noord naar zuid is de koffiegordel ongeveer 5.100 km lang.
De koffiegordel doorkruist vijf continenten, namelijk Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Oceanië produceert echter heel weinig koffie in vergelijking met de andere vier continenten.

Verschillen Arabica en Robusta.
Hieronder zullen we alle grote verschillen tussen arabica en robusta toelichten.
Uiterlijk.
De Arabica koffieboon is groter en ovaler ten opzichte van de Robusta koffieboon. Deze is klein en rond. De koffiebonen zijn vrij makkelijk te onderscheiden.

Hoogte van de plantage.
Een van de grote verschillen tussen de twee type koffies Arabica en Robusta is de grootte van de koffieboon. Arabica groeit veel hoger in de bergen dan Robusta. Gemiddeld groeit Robusta tussen de 0 en 800 meter. De Arabica koffieboon groeit veel hoger in de bergen. Dit is tussen de 900 en 2200 meter.
Cafeïne en smaak.
Het hoogteverschil zorgt ervoor dat de cafeïnegehaltes relatief gezien erg verschillen. De Arabica boon bevat gemiddeld 0,8%-1,5% ten opzichte van de Robusta die 1,7%-3,5% cafeïne bevat.
De koffieplant dient zich te beschermen tegen allerlei plagen en ongedierte. Cafeïne is hier een ideaal middel voor. Cafeïne is namelijk giftig voor de meeste plagen fungeert als een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Hoe hoger in de bergen hoe minder ongedierte en plagen aanwezig, hierdoor hoeft Arabica zichzelf minder te beschermen en maakt daardoor minder cafeïne aan ten opzichte van de robusta die zelfs op zeeniveau kan groeien. Robusta maakt daarom tot twee keer meer cafeïne aan dan Arabica. Cafeïne heeft een bittere donkere smaak. De Arabica is wat zoeter, fruitiger en bevat meer smaak.
Prijs en marktaandeel.
Op de huidige koffiemarkt is ongeveer 30% van het aanbod Robusta. De overige 70% is Arabica. Van de 70% is slechts 1-2% geschikt voor specialty coffee. Dit maakt het natuurlijk heel bijzonder. De robusta bonen worden vaak gemixt in esprssoblends of door grotere bedrijven om de koffieprijs te drukken. Voor de italiaanse espresso, wordt deze mix gebruikt om een crema laag te creeëren. Dit is het schuimlaag bij een espresso. Baristamo gebruikt alleen hoogwaardige arabica koffiebonen met een waardering van minimaal 83+.
Even alles op een rijtje.
