Wat houdt gewassen en ongewassen koffie nou in en wat is het verschil tussen deze twee? Wordt er werkelijk honing gebruikt bij de Honey Processed koffie? Na het lezen van deze blog zul je de verschillende verwerkingsmethoden beter begrijpen en zal dat je helpen bij het selecteren van de koffie die bij jou past.

Het verschil tussen gewassen en ongewassen koffie

Wat is een koffieboon.

Allereerst leggen we uit wat een koffieboon precies is. Veel mensen weten niet dat de koffieboon de pit is van een koffiebes. Deze koffiebes groeit aan een koffieplant genaamd Coffea. Om de pit uit de koffiebes te krijgen gebruiken we een verwerkingsmethode (Processing). Dit kunnen verschillende manieren zijn. De meest bekende manieren zijn de gewassen en ongewassen methodes. Hieronder leggen we ze verder uit.

Ongewassen (Natural of Dry).

Ongewassen koffie is de meest gebruikte en de traditionele manier voor het scheiden van de boon van de schil.

De koffiebessen worden bij Natural processing met schil en al gedroogd in de zon en daarna pas ontdaan van hun schil. Het proces gaat als volgt:

Nadat de bessen met de hand zijn geplukt worden ze licht gespoeld en met schil en al gedroogd in de zon. Dit zorgt ervoor dat de boon smaken opneemt uit de schil. Deze schil en de sticky laag (mucilage) bevat suikers en complexe, vaak fruitachtige tonen. Hoe langer de bessen worden gedroogd, hoe meer fruity smaak de koffieboon zal hebben. De koffiebessen worden constant gedraaid door de koffieboeren, dit is een arbeidsintensieve proces. Nadat de bessen zongedroogd zijn, zal de schil verwijderd worden. Het eindresultaat zijn groene koffiebonen. Deze koffiebonen worden uiteindelijk door ons vers gebrand waardoor jij van de koffie kunt genieten.

Gewassen (Washed Processing).

Bij gewassen koffie wordt de schil eerst van de koffiebes afgehaald, de koffieboon rijpt dan kaal in de zon. Het proces gaat als volgt:

De rijpe koffiebessen gaan na het plukken en kort wassen door een depulper. Deze machine scheidt het vruchtvlees compleet van de koffieboon. Vervolgens worden deze gepelde bonen geweekt in het water gemiddeld 1 tot 3 dagen. Dit waterbad zorgt ervoor dat de sticky (plakkerige) laag tussen de boon en de schil verwijderd wordt. Deze laag heet mucilage. Hierna worden de bonen gedroogd door de zon. Na het drogen worden deze verpakt en vervoerd zodat ze later in het proces gebrand kunnen worden. Gewassen koffie heeft vaak een zuivere en vollere body.

Honey Processing.

Bij Honeyprocessing gaat de schil gedeeltelijk van de koffieboon af en deze wordt dan gedroogd in de zon. Dat proces gaat als volgt:

Deze verwerkingsmethode is een unieke methode die niet standaard gebruikt wordt. De koffiebessen worden na het plukken ontdaan van de schil. De bedoeling is hier om de Mucilage, de sticky laag op de boon te behouden. Deze plakkerige Mucilage wordt naar gerefereerd als Honey omdat het veel weg heeft van honing. De hoeveelheid Mucilage op de boon bepaalt de zoetheid van de boon. De smaak van de koffie is complex en zeer gevarieerd.

Alle drie processen voor je op een rijtje.

Voor het gemak zetten we alle drie processen voor je op een rijtje:

Verwerkingsmethode Manier van drogen in de zon Smaak
Ongewassen/Natural/Dry Zonder schil gedroogd Fruitachtig
Gewassen/Washed Met schil gedroogd Zuiver en volle body
Honey Process De schil gedeeltelijk verwijderd, Mucilage op de boon Complexe aroma's / Fruity
Over de auteur

Baristamo.

We zijn echte koffieliefhebbers en weten alles over koffie. Onze dag begint dan ook altijd met een heerlijk kopje Specialty Coffee. Hierna gaan we aan de slag voor jou om jouw bestelling te verwerken en jou steeds te voorzien van leuke en nieuwe feitjes over koffie. We hopen dat je veel plezier hebt aan het lezen van ons koffieblog!

Geplaatst op: 8 jan 2022

Aangepast op: 29 nov 2022

Deel dit via social media!

Specifiek bericht

Zoeken.

Laatste berichten uit ons

Koffieblog.

Overzicht van alle

Categorieën.

Ontvang de laatste berichten

In jouw inbox.

Baristamo Brand
Baristamo Brand