We drinken allemaal weleens een espresso, en toch merken we dat deze bij de ene als een heerlijke bonbon smaakt die over je tong smelt. Terwijl het de andere keer niet door je keel heen te krijgen is. We zullen in deze blog aandacht schenken aan het zetten van een perfecte espresso. Een espresso is de basis voor verschillende drankjes zoals een cappuccino of een latte macchiato. Handig om het te leren, je kunt daardoor jezelf en je gasten verwennen.
De espressomachine.
Met een espressomachine zet je zoals het woord het al zegt, filterkoffie… (heel flauw) met een espressomachine zet je heerlijke prachtige espresso’s met een mooie cremalaag. Het cremalaag is het goudkleurige schuimlaag op de espresso. Volgens de klassieke italiaanse barista is dit laagje onmisbaar en geeft het weer of een espresso is gelukt. Wij van Baristamo kijken hier minder streng naar. De cremalaag kan weliswaar aangeven of de epsresso te snel is gezet of juist te traag. Verder geven robusta koffiebonen en dark roast vrij snel een dikke laag crema aan. En kun je daarmee makkelijk een dikke laag creëren. Voor het zetten van een goede espresso voor de thuisbarista gebruiken wij een aantal regels. Wij meten en wegen onze espresso en kunnen daarmee een heerlijke espresso zetten. Verder gebruiken wij alleen specialty coffee.
Tools.
Een aantal tools zul je nodig hebben bij het zetten van een espresso:
- Een weegschaal (die in grammen kan wegen).
- Een stopwatch (of je telefoon).
- Eventueel een coffeedistributor.
- De espressomachine en een afklopbak zijn altijd handig om te hebben.
De koffiebonen.
Het is van belang om vers gebrande koffiebonen te gebruiken bij het zetten van je espresso. De koffiebonen dienen het liefst ongeveer 10-14 dagen na branddatum gebruikt te worden. Dat is een ideaal moment. De koffiebonen bevatten daarna nog 3-4 weken hun ideale smaak mits deze niet in aanraking wordt gebracht met zonlicht en zuurstof.
De espressomachine opwarmen.
Het is van belang om vers gebrande koffiebonen te gebruiken bij het zetten van je espresso. De koffiebonen dienen het liefst ongeveer 10-14 dagen na branddatum gebruikt te worden. Dat is een ideaal moment. De koffiebonen bevatten daarna nog 3-4 weken hun ideale smaak mits deze niet in aanraking wordt gebracht met zonlicht en zuurstof.

De maling.
Voor het zetten van een espresso gebruik je een fijne maling. De bedoeling is dat de koffieboon fijn wordt gemalen zodat de druk goed kan worden opgebouwd. Op vrijwel elke espressomachine kun je de maalgraad aanpassen. Hierna kun je later finetunen.
Dubbele espresso basket.
Wij gebruiken liever een basket voor de dubbele espresso, je zult merken dat je espressomachine minimaal twee baskets heeft. De kleinere basket is voor een enkele espresso, hier gebruiken wij 9 gram koffie voor. Voor de dubbele en grotere basket wordt 18 gram koffie gehanteerd. Het gewicht kan per koffieboon en machine verschillen. Toch is dit een prima gewicht om mee te starten. We willen ervoor zorgen dat de espressomachine ongeveer 9 bar druk uitoefent op de koffie. Dit kun je vaak aflezen op je machine aan de hand van een manometer.
De eerste espresso shot.
Allereerst begin je met het malen van je koffiebonen op een fijne stand, vervolgens druk je de koffie netjes aan. Het is hier beter om een coffeedistributor te gebruiken (met tamper en leveler). Dit is een tool die ervoor zorgt dat je koffie gelijk wordt verdeeld. Hierdoor voorkom je channeling. Bij het zetten van de espresso zoekt het water de makkelijkste weg. Dit noemen we channelinig. Wij willen dat het water overal gelijk langsloopt en dezelfde hoeveelheid extraheert. Bij het verkeerd aandrukken zul je zien dat de espresso aan de ene kant sneller eruit vloeit.
Weegschaal en stopwatch.
Nadat je de koffie in je portafilter hebt aangetampt, kun je de weegschaal onder de koffieuitloop/zetgroep zetten. We zullen hier een verhouding gebruiken. In dit geval willen we 18 gram koffie, dus willen wij 36 gram koffie in ons kopje. De bedoeling is dat dit in 25-30 seconden duurt. Als de koffie sneller dan 25 seconde uit de espressomachine loopt, dan betekent dit dat de koffie te grof is gemalen. Is de koffie te traag, bijvoorbeeld 35 seconden dan kun je de koffie wat grover malen.
Je kunt dit heel makkelijk terug herleiden door te denken aan een glas met kiezelstenen, het water gaat daar snel doorheen. Vervang de kiezelstenen met zandkorrels dan zal het lang duren voordat het water de bodem bereikt.
Snelheid uitloop | Maling | Smaak |
---|---|---|
Sneller dan 25-30 seconden | Fijner malen | Zuur |
Tussen 25-30 seconden | Ideaal (fijn) | Gebalanceerd zoet/aangenaam zuurtje/caramelachtig |
Trager dan 25-30 seconden | Grover malen | Bitter |

De perfecte espresso.
Nu weet je in grote lijnen hoe je een espresso zet, je kunt hier altijd mee experimenteren. Een goede tip is het voorverwarmen van je espressokopjes. Dit kun je doen door de kopjes te spoelen met warm water uit de machine. Je zult altijd in het begin wat koffiebonen verspillen, hoe zonde dit ook is. Het hoort echt bij het proces dus voel je niet al te schuldig. Eenmaal goed ingesteld kun je sneller de juiste maalgraad en instellingen vinden. Je zult dan iets meer of minder aanpassen om te finetunen.
Even alles voor jou op een rijtje.
Het is natuurlijk een hoop informatie die je hier gelezen hebt, we hebben voor jou een kort overzichtje gemaakt waarin je kunt zien of je espressomachine goed staat ingesteld. Onthoud goed dat het afstellen echt heel normaal is maar uiteindelijk krijg je wel een perfect resultaat. Geniet ervan!
